Ikona

Pozovite nas

061 140 222

Ikona

Nalazimo se u

Tuzla, BiH

Novosti

VIDEO: VANTJELESNA OPLODNJA: Kako izgleda proces vađenja jajnih ćelija?

 

30.05.2018 08:37
Slika
Punkcija folikula zahvat je kod kojeg aspiriramo (usisavamo) sadržaj folikula i tako dobivamo jajne stanice. Pogledajte kako se izvodi cjelokupan proces u ginekološkoj ordinaciji „Dr. Balić“, od aspiracije do rada u labaratoriju.
Ukoliko do trudnoće ne može doći prirodnim putem, oplodnja jajne ćelije se vrši u laboratorijskim okolnostima metodom vantelesne oplodnje. Postupak vantelesne oplodnje sastoji se iz nekoliko koraka. Prvi korak je priprema jajnika, nakon kojeg slijedi drugi korak – punkcija folikula, koji inače najviše brine pacijentice, budući da se radi u operacionoj sali. Zbog toga smo vam pripremili video u kojem možete pogledati kako izgleda postupak punkcije folikula. Aspiracija (punkcija) folikula je invazivni postupak kod kojeg se iglom iz abdomena dobivaju jajne stanice nastale stimulacijom ovulacije, u pacijentice u koje se planira postupak Medicinski podpomognute oplodnje.

Trideset šest sati nakon „injekcije koja inicira ovulaciju“ jajne stanice se transvaginalno izdvoje kroz vaginalni otvor, navođeno ultrazvukom. Jajašca se jednom iglom pod kontrolom ultrazvuka fokusira, punktira i zatim izvuče sa plodnom vodicom i jajnom stanicom. Na kraju se jajne stanice pod mikroskopskom kontrolom izdvajaju iz tekućine, prenose se u hranljivi medij i zatim inkubiraju u posebno grijanoj škrinji. Punkcija folikula traje prosječno oko 5-15 minuta, ovisno o broju jajašca. Punkcija folikula obavlja se ambulantno i zahtijeva 1-2 sata boravka u Klinici, kako bi se kompletan proces pratio do samog kraja.


VIDEO:VANTJELESNA OPLODNJA: Kako izgleda proces vađenja jajnih ćelija?

0 0