Ikona

Pozovite nas

061 140 222

Ikona

Nalazimo se u

Tuzla, BiH

Novosti

Planiranje trudnoće: Šta svaka buduća majka mora da zna?

 

21.06.2018 08:49
Slika
 

Ukoliko planirate trudnoću i želite se osigurati da će je vaše tijelo iznijeti na najbolji mogući način, poželjno je da se posavjetujete sa svojim ginekologom koji će obaviti neophodne pretrage i dati vam korisne savjete.

Ginekološko zdravlje buduće majke ključno je za zdravu trudnoću, stoga će vam vaš ginekolog najvjerovatnije savjetovati da prije same trudnoće obavite papa test i ultrazvučni pregled maternice i jajnika. Uzimanje bakterioloških obrisaka na klamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu i aerobne bakterije može znatno olakšati tok trudnoće, kao i razdoblje neposredno nakon proda te, što je najvažnije, olakšati novorođenčetu prve dane života.

Također je važno prije trudnoće izliječiti infekcije, ukoliko se one utvrde pregledom, jer  pojedine bakterije mogu dovesti do ranog ili kasnog spontanog pobačaja, prijevremenog poroda, ali i do teške neonatalne sepse u novorođenčeta, kao i do postporođajne upale maternice i mekih dijelova porođajnog kanala uz mogući razvoj sepse u rodilje.

Analizom urina i liječenjem oba partnera moguće je spriječiti najčešće upale koje nastaju tijekom trudnoće (upale mjehura i mokraćnih puteva i bubrega).

Savjete o planiranju trudnoće možete potražiti i od našeg stručnog tima.


0 0