Ikona

Pozovite nas

061 140 222

Ikona

Nalazimo se u

Tuzla, BiH

Novosti

Kada posumnjati na neplodnost?

 

28.06.2018 17:31
Slika
 

Bračni parovi mlađi od 35 godina koji redovno upražnjavaju odnose bez kontracepcije više od godinu dana, a ne uspijevaju ostvariti začeće trebali bi potražiti savjet ljekara, odnosno ginekologa.

Životna dob žene i muškarca koji žele ostvariti potomstvo dobro je istraženo područje. Danas je poznato da učestalost neplodnosti kod žena mlađih od 25 godina iznosi svega sedam posto, dok je ona kod žena u dobi između 35 i 39 godina čak 22%. Nakon četrdesete godine života čak 30% žena suočava se sa problemom nepolodnosti. Vodeći uzrok neplodnosti kod žena je izostanak ovulacije.

Muški faktor zastupljen je u više od trećine slučajeva bračne neplodnosti, a vodeći uzrok muške neplodnosti je neodgovarajuća proizvodnja ili transport sjemena u muškarca.

Ponekad su uzroci neplodnosti nepoznati, a ponekad su i mehanički ( smetnje u oplodnji, transportu i implantaciji oplođene jajne stanice).

Liječenje neplodnosti težak je put ali ga nije nemoguće preći. Potrebno je da oba bračna partnera donesu čvrstu odluku da žele pomoć u ostvarivanju potomstva i da tu pomoć potraže na pravom mjestu, a kako odabrati pravi IVF centar saznajte na linku ispod.

http://www.bhzdravlje.ba/2018/05/kako-odabrati-pravi-centar-za-lijecenje-neplodnosti/

 
0 0