Ikona

Pozovite nas

061 140 222

Ikona

Nalazimo se u

Tuzla, BiH

Novosti

Dr. Devleta Balić na Kongresu pedijatara o PCOS - u

 

14.05.2018 21:54
Slika
Među 50 predavača iz BiH bila je i prof. dr. sci. Devleta Balić, specijalista ginekologije i opstetricije i subspecijalista humane reprodukcije koja je održala predavanje o temi „Policistični ovarijalni sindrom u adolescenciji – PCOS“.

Tuzla je ove godine bila domaćin Petog kongresa pedijatara u BiH sa međunarodnim učešćem koji je okupio više od 300 učesnika iz Turske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Organizator kongresa posebnu pažnju je posvetio izboru tema i pozvanih predavača kako bi sudionicima ponudio aktuelan sadržaj, a među glavnim temama Kongresa našla se i adolescentna ginekologija.


Među 50 predavača iz BiH bila je i prof. dr. sci. Devleta Balić, specijalista ginekologije i opstetricije i subspecijalista humane reprodukcije koja je održala predavanje o temi „Policistični ovarijalni sindrom u adolescenciji – PCOS“.


Riječ je o najčešćoj endokrinopatii žena u reproduktivnom periodu što ovoj temi daje na značaju, obzirom da se tipično prezentira u toku adolescencije, a jedan od glavnih faktora nastanka  i uvećanja učestalosti je alarmantno povećanje broja pretilih adolescentica.


„Glavne kliničke karakteristike Policističnog overijalnog sindroma su menstrualne nepravilnosti (anovulacija), neželjena dlakavost i drugi znakovi hiperandrogenizma, te morfološki uvećani policistični jajnici. Gojaznost i problemi sa kožom također mogu ukazivati na ovaj problem.  Ipak, najveći probem pacijentkinja sa sindromom policističnih jajnika jeste neplodnost i to je ono zbog čega se one, u dobi kada se odluče postati majke najčešće obrate ljekaru“, izjavila je prof.dr. Balić.


Redovito vježbanje, zdrava prehrana i kontrola težine su ključni tretmani za PCOS.

Dr. Balić naglašava da je liječenje simptomatsko i individualno u zavisnosti od cilljeva koje pacijent i ljekar prepoznaju u određenom trenutku.


„Ako je to mlada djevojka koja ne razmišlja još o trudnoći liječenje može biti usmjereno na regulaciju ciklusa i liječenje maljavost ili ako se radi o ženi koja želi trudnoću terapija će imati prevenstveni cilj restituciju ovulacije tj. liječenje steriliteta“.


Budući da se Ginekološka klinika Dr. Balić u Tuzli bavi liječenjem neplodnosti, u slučaju kada je ona uzrokovana PCOS – om prof. dr. Balić pojašnjva da je, govoreći pojednostavljeno,  kod pacijentice potrebno potaknuti ovulaciju. Pod kontrolom ginekologa, ultrazvukom se prati rast folikula i određuje vrijeme ovulacije te savjetuje ciljani odnos.


„U pogledu liiječenja osposobljeni smo za sve metode počev od određivanja plodnih dana, liječenja upala i endokrinoloških poremećaja (PCOS), preko operativnih tretmana (histeroskopske i laparoskopske operacije) do vantjelesne oplodnje i mogu slobodno reći da su pacijentice koje se odluče za nas u sigurnim rukama“, poručila je dr- Balić.

0 0