Ikona

Pozovite nas

061 140 222

Ikona

Nalazimo se u

Tuzla, BiH

Novosti

DJECA SU UKRAS SVIJETA: Danas slavimo međunarodni dan djeteta

 

01.06.2018 11:22
Slika
Širom svijeta se Svjetski dan djeteta obilježava u novembru, ali moramo istaći da je na Svjetskoj konferenciji o dobrobiti djeteta u Ženevi, davne 1925. godine za Međunarodni dan djeteta izabran 1. juni.

Dan djece je nama zapravo svakog dana. Mi se trudimo da svaki dan slavimo njihovo postojanje i život, ali ćemo danas izdvojiti nekoliko interesantnih činjenica o ovom danu.

Ona najčišća i najsigurnija istina je da su djeca ukras svijeta i da zaslužuju da svakog dana dajemo svaki atom svoje snage za njihovo sretno djetinjstvo. Ta mala bića u naše živote od prvog trenutka unesu neizmjernu sigurnost, sreću, protkaju nas neopisivom ljubavlju kada dođu na ovaj svijet – i zaslužna su za svaki naš radostan dan.

Ono što se željelo postići tada kada je postavljen ovaj datum za zvanični dan kada slavimo njihove živote su borba za dječije blagostanje i za njihov siguran život.

Neka od prava koja su garantovana Konvencijom o pravima djeteta su pravo na jednakost svakog djeteta, pravo na život, pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na igru i slobodno vrijeme, slobodno izražavanje mišljenja i pravo da bude saslušano, pravo na roditeljsko staranje, pravo na zaštitu od ekonomskog i seksualnog iskorištavanja, pravo na zaštitu od nasilja, pravo na slobodu izražavanja, pravo onesposobljenom djetetu na posebnu brigu.

  1. Moje ruke su male: ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.
  2. Moje su noge kratke: usporite kako bih vas mogao stići.
  3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše: pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me… sputavati.
  4. Kućni posao neće pobjeći. Ja neću još dugo biti malen – nađite vremena za igru sa mnom.
  5. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom  i postupajte.
  6. Trebam vašu podršku dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne prigovarate meni.
  7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih grešaka. Tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.
  8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedno drugom.
  9. Znam da je to teško, ali nemojte da me uporedjujete s mojom braćom i sestrama ili s drugom djecom.
  10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i i da vas razočarava.

 

Djeca su najosjetljivija grupa koja treba zaštitu i čovječanstvo duguje djeci najbolje što ima.

0 0