TESA predstavlja jednu od metoda vantjelesne oplodnje koja se primjenjuje kod parova kod kojih je uzrok neplodnosti obstruktivna azoospermija a to znači da je žena zdrava a da kod muškarca postoji proizvodnja spermija ali ne i njihovo izbacivanje u sjemenoj tečnosti (zbog toga i naziv obstruktivna azoospermija).

Postupak vantjelesne oplodnje ide standardnim tokom, s tim da je prije ulaska u postupak važno punkcijom pronaći spermije u testisima jer će na isti način u toku postupka vantjelesne oplodnje dobiti spermiji kojima će biti oplođenje jajne ćelije.
Punkcija testa u vrijeme postupka vantjelesne oplodnje se vrši sat do dva nakon punkcije jajnika tj. kada nam je poznato koliko zrelih jajnih ćelija imamo jer bi isto toliko i spermija trebali da dobijemo.

Puncija testisa se izvodi bez lokalne anestezije iako je postupak veoma bolan ali traje 10-15 sekundi, te uz odgovorajuću psihološku pripremu to ne predstavlja poseban problem. U pravilu se punkcija vrši vrlo tankom iglom u jedan testis, te ako se nađe dovoljan broj spermija time se intervencija završava. Pregled sadržaja koji je punktiran vrši embriolog neposredno nakon punkcije testisa koji se izjašnjava da li je pronađen dovoljan broj kvalitetnih spermija kojima će se vršiti oplodnja. Ako se NE pronađe dovoljan broj kvalitetni spermija potrebno je punkciju ponoviti u jednom ili oba testisa.

Oplodnja u IVF laboratoriji se dalje nastavlja mikroinjekcijom i ista je kao i kod drugih parova.