Ikona

Pozovite nas

061 140 222

Ikona

Nalazimo se u

Tuzla, BiH

Inseminacija

Slika

Inseminacija je jedna od metoda liječenja neplodnosti koja podrazumijeva ubacivanje laboatorijski obrađenog sjemena u matericu žene ali tačno u vrijeme ovulacije. se višestruko povećavaju šanse za trudnoću kod žena koje imaju prohodne jajovode a sa partnerom čiji je spermogram uredan. Ova metoda liječenja se primjenjuje kod mlađih parova sa kraćom neplodnošću, te kod žena sa prohodnoim jajovodima. Što se tiče muškaraca, ova metoda najbolje razultate ima kod urednog spermograma.

mada i malo smanjen broj spermija neU očekivano vrijeme  vaše ovulacije sperma koja je obrađena, isprana i koncentrirana ubrizgava se direktno u materište  da bi se oplodilo oslobođeno jajašce ili više njih.

Kod ove procedure očekujemo da će ubrizgani spermatozoidi plivajući dospjeti u jajovod i oploditi jajašce koje je već tamo što će na koncu rezultirati normalnom trudnoćom.  Ovisno o razlogu neplodnosti IUI može biti urađena u vašem spontanom ciklusu ili ciklusu sa indukcijom ovulacije nekim od lijekova.

Ova metoda se najviše koristi među parovima koji:

-koriste spermu donora

-imaju nepoznat uzroka steriliteta ( kao prva stepenica zajedno sa indukcijom ovulacije)

-imaju neplodnost zbog endometrioze (zajedno sa indukcijom ovulacije)

-imaju blagi oblik muškog faktora neplodnosti ( koncentracija spermatozoida ispod prosječne, slaba pokretljivost spermatozoida, nenormalnosti oblika i veličine spermatozida)

-imaju cervikalni faktor neplodnosti (IUI zaobilazi cervikalni faktor ako postoji, jer se sperma ubrizgava direktno u materište)

-imaju alergiju na spermu (ženska osoba razvije alergijsku reakciju na proteine u partnerovoj spermi jer se obradom sjemena većina alergenih proteina eliminiše).

 

Potrebni preduslovi za IUI

urađen spermogram i spermokultura muškog partnera

uredan cervikalni i vaginalni bris

urađena sonohisterosalpingografija koja dokazuje prohodnost jajovoda,

 odsustvo  akutnih zapaljenskih procesa materice i adneksa

 

Kako vas pripremamo za IUI?

IUI zahtijeva pažljivu koordinaciju prije izvođenja same procedure:

  1. Priprema uzorka sperme:

Vaš partner će osigurati uzorak sperme na licu mjesta ili je to već uzeta zamrznuta sperma. Ukoliko se koristi svježa sperma prije davanja uzorka preporučuje se apstinencija 48-72h. Zbog prisustva raznih elemenata u spermalnoj tekućini koji mogu kod žene izazvati imuološke reakcije i na taj način uticati na fertilizaciju sperma će biti „isprana“ na način da se odvoje visoko kvalitetni spermatozoidi od ostalih i od drugih elemenata spermalne tekućine.  Vjerovatnoća da ostanete trudni povećava se korištenjem malog, visoko koncentriranog uzorka zdravih spermatozoida.

  1. Monitornig ovulacije:

Krucijalna stvar za IUI je tajming, zbog toga je prepoznavanje znakova nadolazeće ovulacije kritično važno. Ovo može biti rađeno na dva načina:  LH testom iz urina koji je indikator  nadolazeće ovulacije ili serijskim mjerenjem veličine folikula jajnika-folikulometrija kako bi se na osnovu veličine i morfologije istih moglo predvijeti vrijeme ovulacije, ili kombinacijom obje metode sto je i najčešći slučaj. Ukoliko kod određene veličine folikula imate negativan LH test dobićete injekciju humanog horionskog gonadotropina kako bi izazvali ovulaciju.

  1. Određivanje optimalnog tajminga:

Većina IUI se radi prvog ili drugog dana po detekciji ovulacije

 

Procedura:

Sama procedura traje ukupno 1 ili 2  minuta i ne zahtijeva nikakvu premedikaciju ili analgeziju. Pacijentica je ginekološlom položaju,  spekulum se uvede  u  vaginu, zatim se specijalni kateter uvede u materište kroz cervikalni kanal, te se obrađena sperma ubrizgana u vaše materište. Poslije procedure odležaćete jedno kratko vrijeme. Nakon toga možete se vratiti normalnim dnevnim aktivnostima. Obavezno koristiti terapiju preporučenu od strane ginekologa .

 

Komplikacije:

Ovo je relativno jednostavna i sigurna procedura i rizik od ozbiljnih komplikacije je nizak.

-Tačkasto krvarenje (spontano prestaje u roku 2 dana)

-Grčevi materice koji obično prestaju nakon 15 minuta poslije procedure

-Infekcija (rijetko se dešava, incidenca je manje od 1% )

-Višeplodne trudnoće (sama metoda nije povezana sa povećanim rizikom ali je ovaj rizik povećan ako je uključena stumulacija ovulacije).

 

Rezultati:

Nakon najmanje 2 sedmice uradite test na trudnoću. Ukoliko ga uradite prerano može dati lažno negativan rezultat. Ako ste bili na IUI sa indukcijom ovulacije zbog lijekova koji još uvijek mogu biti u vašem tijelu test može biti i lažno pozitivan. Javiće te nam rezultate testa kako bi planirali vrijeme i sadržaj slijedećeg pregleda. Ako ne ostanete trudni, može se pokušati još jedan IUI prije nego se pređe na komplikovanije metode asistirane reprodukcije. Često je preporučljivo, a ovisno o raznim faktorima nastaviti  isti tretman 3-6 mjeseci kako bi se maksimizirala šansa za trudnoću.

0 0