061 140 222 | ivfbih@gmail.com

Po definiciji, trombofilija nije bolest, nego skup različitih nasljednih i nenasljednih, urođenih koagulacijskih poremećaja povezanih sa sklonošću ka trombozi. Međutim, u trudnoći, ili prilikom zatrudnjavanja trombofilija može prourokovati velike probleme.

Naime, trudnoća je sama po sebi povezana sa pojačanim rizikom za trombozu jer organizam prirodnom hiperkoagulacijom spriječava pojačano krvarenje u trudnoći i nakon porođaja. Kada se takvo stanje udruži sa urođenom trombofilijom (dobija se rođenjem) ili stečenom (dobije se kasnije u životu usljed raličitih okolnosti), u nekim slučajevima, može doći do ponovljenih pobačaja ili rađanja mrtvorođene bebe, abrupcije placente i preeklampsije.

Urođena trobofilija, koja je oblik genetske varijacije, do prije nekoliko decenija bila je nepoznanica za ljekare. Ona je najčešće povezana sa pojačanom aktivnošću faktora koagulacije. U slučaju nasljedne trombofilije, dijete nasljeđuje gen od samo jednog roditelja tako da su šanse za nasljeđivanje bolesti 50%.

Najčešći oblik stečene trombofilije je antifosfolipidni sindrom. Kod ovog sindroma, tijelo pravi antitijela koja napadaju određene masti (fosfolipide), koje oblažu krvne sudove i nekada dovode do zgrušavanja krvi. U pitanju je autoimuno oboljenje, kao artritis i sistemski lupus eritematozus (SLE). Čak do 40% žena koje imaju ovaj poremećaj, imaju antifosfolipidna antitela u krvi, što može doprinjeti povećanom riziku od komplikacija.

Pravovremeno otkrivanje trombofilije i uzimanje adekvatne terapije, doprinjeti će do uspješno iznesene trudnoće.

Stručnjaci Ginekološke klinike “Dr Balić” Tuzla rade test 4 gena na trombofiliju po novoj cijeni od 300 KM.  Više informacija o pretragama koje možete uraditi u našoj Klinici, možete dobiti na kontakt broju 035/260-650.

image

Prof. dr. sci. Devleta Balić

Direktor zavoda
Subspecijalista reproduktivne medicine

Biografija | Publikacije | Diplome

image

Prof. dr. sci. Adem Balić

Načelnik Zavoda
Subspecijalista fetalne medicine i obstetricije

Biografija | Publikacije | Diplome

 
image

Dipl. biolog Mojca Čižek Sajko dr.sci.

Šef IVF laboratorija
Senior embriolog

Biografija

image

Dipl. biolog Džanan Osmanović mr.sci.

Šef androlaboratorija
Embriolog

image

Doc. dr. Azur Tulumović

Ginekolog

Biografija

 
image

Doc.dr.Lejla Ahmetbegović-Osmančević

Pedijatar za oblast gastroenterologije

dr.Zumra Begić, mr.med.sci

Ginekolog

 

 

 
image

Amra Tabudić

Medicinski tehničar
IVF koordinator

image

Amina Halilović

Medicinski tehničar
Glavna sestra

image

Jasmina Mehmedović

Medicinski tehničar
Office Manager

 
image

Nasmirija Mingić

Medicinska sestra