061 140 222 | ivfbih@gmail.com

Novosti iz centra

Ginekološka klinika “Dr Balić” Tuzla

Podrška obilježavanju Dana narcisa

Dan narcisa  je svjetska manifestacija kojom se nastoji skrenuti pažnja na bolest karcinoma dojke. Cvijet narcis svojim buđenjem i cvjetanjem u proljeće simbolizira novi život i nadu u ozdravljenje oboljelih od raka, a njegovi mnogostruki oblici (oko 10 000 sorti) i gotovo toliko naziva cvjetova mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih. Cvijet narcis u konačnici predstavlja nadu za budućnost bez raka.

Narcisa je cvijet koji simbolizira rođenje i smrt, odnosno prolaznost života, buđenje i nadu. Oboljeli od raka dojke odlučili su se da baš ovaj cvijet obilježava njihovu borbu pa tako svake godine godine slave Dan narcisa kad građanima prodaju poklonjene narcise. Sav prihod od ove akcije ide u humanitarne svrhe, odnosno za nabavku opreme za rano otkrivanje i prevenciju raka dojke.

Tumor dojke, najčešće maligno oboljenje kod žena, uspješno se liječi čak u 90 posto slučajeva, ako se otkrije na vrijeme. Prema podacima kojima raspolažu, a koji važe više za Evropu nego BiH, u svakih šest minuta jedna žena umre od raka dojke, a svake dvije minute jedna žena oboli.

Stručnajci Ginekološke klinike “Dr Balić” zbog alarmantnih podataka, apeluju na sve žene  da redovno obavljaju svoje preventivne ginekološke  preglede koji im mogu sačuvati život.