061 140 222 | ivfbih@gmail.com

Novosti iz centra

Dojenje nije savršeno samo za bebu nego ima i brojne prednosti za majku. U nastavku ih donosimo:

 1. Vaše je mlijeko besplatno
  Ako izračunate troškove kupovine adaptiranog mlijeka (što je prilična svota novca na godišnjem nivou) i flašica, vidjet ćete da je dojenje dobar izbor. Majčino je mlijeko besplatno, uvijek na raspolaganju (zanemarit ćemo moguće poteškoće na početku), optimalne temperature, sterilno i ne zahtijeva posebnu pripremu. Pa još kada tome dodate činjenicu da su za dojenčad hranjenu mliječnom formulom obično potrebni češći posjeti liječniku, dvoumica će odmah nestati.
 2. Brži oporavak nakon porođaja
  Oksitocin, hormon koji se oslobađa kada beba siše, potiče izlučivanje mlijeka. Osim toga, potpomaže kontrakcije maternice što omogućava da se maternica brže vrati na svoju veličinu prije trudnoće. Njeno sakupljanje smanjuje poslijeporođajno krvarenje.
 3. Pomaže kod mršavljenja
  Svaka majka gubi kilograme koje je dobila tokom trudnoće vlastitim tempom. Međutim, odlična je vijest da vaše tijelo troši dodatne kalorije ako "proizvodi" mlijeko za bebu. Ograničavanje unosa kalorija tijekom dojenja nije dobra ideja jer je jako važno da organizam dobije sve potrebne nutrijente (neke i više nego inače). Mudro birajte hranu kako biste zadovoljili i svoje i bebine potrebe (dojilji treba dodatnih 500 kilokalorija za "stvaranje" mlijeka). Zato je najbolje da se u razdoblju dojenja savjetujete o prehrani sa svojim liječnikom. Što se tiče smanjenja trbuha, ono je individualno - kod svake se žene takve promjene odvijaju različito. Stoga se radije ne uspoređujte s drugim dojiljama. Vašem je trbuhu bilo potrebno gotovo deset mjeseci da se toliko proširi. Treba mu vremena i da se smanji. Dakle, budite strpljivi.
 4. Majčino je mlijeko bez mirisa
  Možda očekujete da će vaše mlijeko imati jak miris? Ustvari je prilično neutralan (naravno, ako niste jeli jako začinjenu hranu). Kada se usporedi s karakterističnim mirisom mliječne formule, to je samo još jedan "prirodni plus", dodatna potvrda njegove kvalitete. Osim toga, ne stvara trajne mrlje na bebinoj i vašoj odjeći.
 5. Bebina stolica ima blaži miris!
  Koliko god vam ovo djelovalo smiješno, zapravo je važno. Jer to znači i češće i ugodnije presvlačenje bebe. Mijenjanje pelena "podnošljivije" je kod beba na majčinu mlijeku, za razliku od bebe koja se hrani mliječnom formulom.
 6. Više mjeseci bez menstruacije
  Sigurno pamtite bezbrižne dane prije nego što ste dobili prvu menstruaciju ili razdoblje trudnoće kad o tome niste morali voditi računa… Ako dojite, moguće je da se vaša menstruacija vrati tek za 6-9 mjeseci nakon porođaja. Kada se ciklus uspostavi, moguće je da menstruaciju ne dobijete baš svaki mjesec. Međutim, imajte na umu da to ne znači da niste u mogućnosti ponovo začeti u tom razdoblju. Dojenje u najvećem broju slučajeva "sprečava" novu trudnoću: u majčinu se mozgu prilikom dojenja luči hormon prolaktin, koji je zaslužan za stvaranje mlijeka, a što više cirkulira u krvi, ovulacija se javlja kasnije. Ali ima i iznimaka, pa budite oprezni ako ne planirate odmah novu trudnoću.
 7. Smanjen rizik od raka
  Dojenje smanjuje rizik od krvarenja nakon porođaja i raznih infekcija, ali i rizik od raka spolnih organa. Niže razine estrogena, udružene s laktacijom (dojenjem), sprečavaju "nekontroliran" rast stanica maternice, jajnika i dojki. Stoga je smanjen rizik da tkiva tih organa postanu kancerogena. Majke koje doje mogu smanjiti rizik od raka dojke do 50 posto u odnosu na žene koje nisu dojile, pokazala su istraživanja provedena na Sveučilištu Yale u SAD-u.
 8. Relaksira
  Hormoni koji pomažu vašem tijelu da stvara mlijeko, smiruju i vas i vašu bebu. Oni zapravo djeluju kao prirodno sredstvo za smirenje koje vam, među ostalim, pomaže da lakše zaspite, a dobar vam je san svakako potreban. Blizak kontakt s djetetom pomaže majci da razvije majčinski instinkt i prepozna bebine potrebe. Zato se dojenje smatra i važnom mjerom prevencije poslijeporođajne depresije.
 9. Jača kosti
  Neka od provedenih istraživanja pokazala su da kod žena koje nisu dojile postoji četiri puta veća vjerojatnost za razvoj osteoporoze kasnije u životu. Općenito, dojenje utječe na očuvanje mladenačkog izgleda i zdravlja žene.
 10. Bolje upoznavanje s bebom
  Dojenje je odličan način da se majka poveže sa svojim djetetom. Za to je zaslužan oksitocin - hormon za stvaranje veza i bliskosti, koji nas zbližava s bebom. Nije slučajno što se isti taj hormon otpušta kada vodimo ljubav s partnerom!
  Blizak kontakt s majkom ima psihičku važnost za bebu, jer je dojenje jedinstveno iskustvo, koje produbljuje odnos majke i djeteta te povoljno djeluje na njegov emocionalni razvoj. Smatra se da su dojena djeca inteligentnija i sigurnija u sebe.

Tekst: Snježana Damnjanović Mitić