061 140 222 | ivfbih@gmail.com

Novosti iz centra

Transvaginalna hidrolaparoskopija (THL) dijagnostički postupak koji se u našoj državi radi samo u Klinici „dr.Balić“

Transvaginalna hidrolaparoskopija –THL predstavlja endoskopsko ispitivanje prohodnosti jajovoda, te izgleda jajnika i jajovoda a to podrazumijeva uvođenje optičkih instrumenata kroz vaginu u trbušnu šupljinu u prostor iza materice. To omogućava direktan pogled na izlazne dijelove jajovoda i promatranje izlaska kontrasta ubačenog kroz grlić u matericu ako su jajovodi prohodni ili njegovo nakuljanje u jajovodima ako su začepljeni. Kroz kateter koji je umetnut u šupljinu maternice, ubrizgavanje boju i izravno promatrati istjecanje boje kroz jajovode u trbušnu šupljinu za potvrdu cijevni raširenosti.

Istraživanje se provodi u prvoj polovici menstruacijskog ciklusa. Preporučuje se za žene, u kojoj je ultrazvuk nije pokazao abnormalnosti jajnika ili jajovoda . To se može obaviti u općoj ili lokalnoj anesteziji.

THL je siguran, pouzdan, minimalno invazivan i u bolnicama prihvatljiv dijagnostički postupak, koji u određenim slučajeva može  nadomjestiti HSG  ili laparoskopiju, ali njegova uloga u brzini liječenja neplodnosti još nije finalizirana definirano.

Uobičajeno je da se prethodno uradi dijagnostička histeroskopija –pregled materišta kamerom.

S obzirom da ovo endoskopska operacija podrazumijeva uvođenje optičkih instrumenata kroz vaginu i grlić te ubacivanje kontrasta u trbušnu duplju potrebno je obezbijediti uslove koji će ovu pretragu učiniti maksimalno bezbjednom a to su:

  1. uredan kolposkopski nalaz  (star najviše 12 mjeseci)
  2. uredni brisevi grlića i vagine na anaerobe i aerobe
  3. uredni nalazi: urin, KS, SE, ŠUK, urea, kreatinin, transaminaze (da nisu stariji od 15 dana)

Operacija se radi u vrijeme kada je endometrij najtanji a to je odmah po prestanku menzesa.  Ako je u okviru pripreme uključena oralna kontracepcija (Microgynon, Logest) histeroskopija se može raditi bilo kada (osim u vrijeme menzesa) jer je sluznica materice (endometrij) tanka zbog djelovanja tableta te ne ometa izvođenje operacije.

Da bi se ova operacija uradila u optimalno vrijeme potrebno je da nas kontaktirate čim dobijete menstruaciju kako bi dobili instrukcije za dalje postupke, te da bi se planirao datum i vrijeme izvođenja zahvata.

U našoj državi ovaj dijagnostički postupak vrši jedino Ginekološka klinika „Dr Balić“ zahvaljujući svojim  stručnjacima sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, te vrhunskom medicinskom opremom.