061 140 222 | ivfbih@gmail.com

Novosti iz centra

SONOHISTEROSALPINGOGRAFIJA (sonoHSG)

Dobiti dijete nije najjednostavnija stvar na svijetu, jer želja mnogih parova da se ostavare kao roditelji, nažalost ostaje neispunjena. Mnogo je mogućih uzroka poteškoća sa začećem. Ako su ciklus i spermogram uredni, postavlja se pitanje prohodnosti jajovoda. Ovu metodu već godinama uspješno primjenjuje IV F Centar Dr.Balić Tuzla kako bi pomogao svojim pacijeticama koje traže uzrok nemogućnosti začeća.

Radi se o usavršenoj metodi ispitivanja prohodnosti jajovoda pomoću 4D ultrazvučnog aparata koji omogućuje ne samo prikaz prolaska tečnosti kroz jajovode i njenog skupljanja u prostoru iza materice nego i prikaz materične šupljine i eventualnih nepravilnosti u njoj. U okviru ove pretrage pregleda se i struktura i prokrvljenost materičnog zida i jajnika.

Tehnika izvođenja zahvata

Najprije se radi ultrazvučni pregled maternice, jajovoda i jajnika (3D, 4D i kolor dopler) pri čemu se posebno vodi računa o izgledu materične šupljine i unutrašnjeg ušća jajovoda, te o cirkulaciji u miometriju, endometriju i maloj zdjelici.

Nakon preoperativne pripreme koja podrazumijeva čišćenje vagine i grlića dezinfekcijskim sredstvom, zubčastim kliještima se hvata grlić što osjetite kao ubod igle te neprijatan osjećaj vučenja. Potom se uterinom sondom ulazi u materište da bi se odredio položaj materice i kanal grlića učinio prohodnim. Potom se u materište ubacuje Foleyev kateter koji se tu fiksira insuflacijom balončića što se takođe osjeća kao bol sličan onom u vrijeme bolne menstruacije. Na taj način je izvršena priprema za početak glavnog dijela zahvata: injiciranja kontrasnog sredstva koje predstavlja otopinu mikromjehurića koji omogućuju da se ultrazvukom vidi njegovo kretanje kroz matericu i jajovode.

Prolazak instiliranog kontrasta se prati transvaginalnim ultrazvukom prvo u materištu a potom u jajovodima. Cijela procedura se može snimiti na CD što omogućuje uvid u tok postupka i Vama i drugim doktorima. Instiliranje kontrasta može biti bolno, slično najbolnijem danu menstrualnog ciklusa. Kad je vizualizacija prolaska kontrasta na jednoj strani završena i snimljena prelazi se na drugu stranu. Po završetku se obrati pažnja na skupljanje tečnosti u prostoru iza materice, te u okolini jajovoda.

Nakon pregleda uobičajeno je da se leži još 30 minuta, a eventualna bolnost prestaje u toku dana.

SonoHSG može biti i terapijska metoda (jer kontrastni medij na izvjestan način „pročisti“ jajovode), te se radi isključivo u prvoj fazi ciklusa, tj. prije plodnog perioda (obično od 8. do 12. dana ciklusa).

S  obzirom da ispitivanje prolaznosti jajovoda podrazumijeva unošenje kontrasta kroz matericu preko jajovoda do trbušne šupljine potrebno je obezbijediti uslove koji će ovu dijagnostičku pretragu učiniti maksimalno bezbjednom a to su:

  1. uredan kolposkopski nalaz  (star najviše 12 mjeseci)
  2. sterilni bakteriološki brisevi grlića i vagine na anaerobe i aerobe
  3. uredni nalazi SE i L (stari do 15 dana )

NAPOMENA Da bismo zahvat obavili u optimalno vrijeme potrebno je da nas kontaktirate čim dobijete menstruaciju kako biste dobili daljnje upute.